Etappe 6: Mendoza og Andes, Argentina/Chile

Welcome to wonderland, wayfarer.

Mendoza, et sted å sove godt.

Med Andesfjellene i bakgrunnen, inne blant 800 vingårder og etter et kontinent på tvers med pampas ligger det en by med verdens breieste alléer og vakreste mennesker. Hvor de lever for rødvin, malbec-druer, utsøkt mat og trening. Et sted der gjestfrihet er den viktigste kunstformen og skjønnhet er en overlevelsesform. Her er halve byen en enorm park, satt av til friluftsliv og trening, golf og roing eller mountainbike og nytelse. Mendoza ankommer man utslitt og forlater med nye drømmer.

Jeg dro til Mendoza for å følge sporene av en ane som hoppet av livet i Norge før krigen etter å ha vokst opp på min families gård i Løten. Han hadde slått seg opp som bestyrer av 180000 hektar mark og fått oppkalt noe i Mendoza etter seg - noe som viser seg å være en kanal. Nå hadde hans sønn flyttet 4000 kilometer videre til Santa Cruz i sørspissen av Argentina. Opprinnelig var min plan å lære historien om hvordan man gjør den amerikanske drømmen med to tomme hender på et nytt kontinent. Når jeg er der får jeg min egen drøm og drar 4000 kilometer i en annen retning - til Påskeøya.

Mendoza er et behagelig sted hvor dagen begynner at noon og ender klokka 06:00. Man trener, spiser, drikker og kommer til krefter i vakre omgivelser. Etter fem dager leser jeg i Buenos Aires Herald at passet gjennom Andesfjellene til Chile er stengt og at det er opptøyer i Santiago, så jeg drar dit.

Veien i parken
Lørdagsgym i sportsministeriets regi.
Vinkjeller
Slafs. Bordet etter vinsmaking
Andesfjellene som strekker seg mot himmelen
Bebyggelse - og los baños på grensa til Chile
Ned fra fjellene igjen.